top of page
Logo Uitvaartverzorging Frans Groenendij

                                                                             

Bij nagenoeg iedere familie, waarmee ik in contact kom door het overlijden van een voor hen geliefd persoon, breng ik het onderwerp “uitvaartfotografie” ter sprake. Het is een dienst, een faciliteit die ik aanbied omdat ik de waarde er van inzie. Uiteraard is iedereen vrij om er iets voor te voelen of juist helemaal niet; voor mij persoonlijk is het niet van belang, maar ik bied het aan in het belang van de nabestaanden.

De drempel of blokkade om het heden ten dage vreemd te vinden, verlaagt c.q. verdwijnt steeds meer. Het gedachtengoed “dat je van zoiets verdrietigs toch geen foto’s maakt” verandert in de visie dat het gaat om het vastleggen van een mooie, blijvende, waardevolle herinnering.

Vanuit mijn werk en de reacties van nabestaanden weet ik dat men het als een absolute meerwaarde beschouwt.

Ten eerste is het voor nabestaanden vaak niet mogelijk om alle facetten omtrent de uitvaart bewust te ervaren; dat is deels veroorzaakt door de emoties en deels omdat het werkelijk niet mogelijk is om vanaf alle kanten, vanuit alle hoeken, mee te krijgen wat een professionele fotograaf wel kan.

Ten tweede begrijp ik van nabestaanden dat de foto’s hen achteraf steunen in het verwerkingsproces. Door het zien van de foto’s komen herinneringen boven, is er ruimte voor verdriet en start de moeilijke fase in hun leven zonder hun geliefde.

Ten derde wordt regelmatig het argument aangevoerd dat bepaalde vrienden of familieleden te ver weg wonen om bij de uitvaart aanwezig te kunnen zijn. Of de reden dat de kleine kinderen nog dusdanig jong zijn, dat ze de foto’s in de toekomst wellicht echt nodig hebben om überhaupt het overlijden van hun vader of moeder een plaats te kunnen geven.

 

De samenwerking met Marijke ervaar ik als zeer prettig! In overleg met de familie wordt bepaald wat er wel of liever niet gefotografeerd wordt. Ik stel haar op de dag van de uitvaart voor aan de familie en vervolgens is zij in het contact naar de familie toe heel bescheiden. Zowel de familie als ik zelf merken nauwelijks haar aanwezigheid; dat kenmerkt een goede uitvaartfotograaf.

Nadat Marijke de foto’s geselecteerd en bewerkt heeft lever ik ze, op een USB-stick, bij de familie. Op die manier kan de familie zelf besluiten wat ze met de foto’s willen doen: enkele exemplaren laten afdrukken en inlijsten of er bijvoorbeeld een mooi fotoboek van maken. Indien gewenst kan Marijke daarin, op verzoek van de familie, achteraf alsnog een rol van betekenis hebben.

Uitvaartzorg Katinka Touw over uitvaartfotografie
Aafje biedt thuiszorg en heeft huizen en zorghotels in Rotterdam, Dordrecht en omgeving. Aafje helpt u thuis, bij Aafje kunt u wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis en bij Aafje kunt u ook logeren. Aafje is altijd in de buurt. Met thuiszorg, huizen en zorghotels in Rotterdam, Dordrecht en omgeving.

 

‘Sinds enige jaren maakt Marijke Rosmolen tijdens De gezelligste Quiz van Aafje foto’s. Ze weet de sfeer altijd goed te pakken en maakt van de deelnemende seinoren prachtige portretfoto’s.

Wij zetten deze voor de deelnemers op www.degezelligstequiz.nl en daar krijgen we veel complimenten over’ aldus Elly van der Wal, van Aafje Communicatie

bottom of page